Progresivnost web aplikacija u 2018. godini - NEW MOMENT DIGITAL
17104
post-template-default,single,single-post,postid-17104,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-1.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Progresivnost web aplikacija u 2018. godini

19 Sep Progresivnost web aplikacija u 2018. godini

I tako, listajući omiljeni telefon, kog više ne vadim iz ruke, držeći se jednom rukom za šipku u gradskum busu, dok vježbam palac druge ruke i čitam najzanimljivije sažetke sportskih vijesti, na raznim sajtovima, na jednom zanimljivom sajtu mi iskoči „Add to Home Screen“. Mahinalno sam kliknuo i zaboravio na to, stavio telefon u džep i nastavio svoju rutu kada se autobus zaustavio na željenoj stanici. Došao sam na kafu sa prijateljem, kojeg, po običaju, nema, odnosno kasni, jer živi dva bloka od kafića, pa je logično da ću ja stići prije njega busom, dva naselja dalje. Sjedam u kafić, naručujem kafu, a konobar me obradova sa informacijom da Wi-Fi trenutno nije u upotrebi. Besciljno listajući telefon naleteh na nepoznatu ikonicu, pomislih: “opet se sestra igrala sa telefonom“.  Podstaknut dosadom od čekanja, otvorih „aplikaciju“ i nađoh se u čudu. Pa to je onaj sajt koji sam gledao u autobusu. Kad sam instalirao aplikaciju? Čekaj, pa ovo nije aplikacija. Ovo je običan sajt. Ali izgleda kao većina aplikacija. Čekaj, pa ja ovaj sajt gledam bez interneta?  To je ono “Add to Home Screen”…? Zanimljivo.
Utom i drugar dolazi. Zaboravljajući razlog našeg susreta, spominjem mu današnji događaj.
“Pa da, PWA”, reče  mi drugar. “PW-what?”. PWA, ili Progressive Web Applications. “Ok, pričaj mi o tome”.

PWA, ili Progressive Web Applications, su web aplikacije koje se učitavaju kao obične web stranice ili sajtovi, ali pružaju dodatne mogućmosti, kao što su rad u „offline“ modu, notifikacije, baš kao standardne aplikacije za Android ili iOS uređaje. Glavna prednost progresivnih aplikacija jeste njihova zastupljenost na apsolutno svim uređajima. Zamislite da imate Smart Android TV, koji, naravno, ne može instalirati vašu omiljenu aplikaciju sa iPhone-a. PWA se otvaraju u svakom web pretraživaču i pružaju iskustvo aplikacija na kakve smo navikli.

Ne znam za vas, ali mene, kao WEB Developera, koji se do sada susreo malo sa Android programiranjem i nimalo sa iOS-om, ovaj trend i dalje oduševljava. Napokon mogu sam da programiram štimer za gitaru, kao i metronom, i koristim na istu aplikaciju na Android telefonu i iPad-u. Sjajno!

Pored glavne, multiplatformske prednosti, PWA ima dosta prednosti u odnosu na standardne aplikacije. Prije nego što počnem pisati o prednostima, da vidimo koje su to mane aktuelnih aplikacija, odnosno zašto PWA postaje sve veći trend, zašto mislim da će do 2020. godine PWA preplaviti standardne aplikacije…

Internet brzina: Vjerovali ili ne, 60% svjetske populacije još uvijek koristi 2G internet. Čak i u Americi, neki ljudi imaju dial-up konekcije…

Sporo učitavanje stranica: Ako ste na Facebook-u, otvorite link ka eksternom sajtu i on krene da učitava. Znate li nakon koliko vremena korisnici pritisnu ono malo „X“ ako se stranica ne učita? Tri sekunde! 53% korisnika ne čeka duže od tri sekunde, već napusti sajt ako je prespor.

Instalacije: Korisnici ne žele da svako malo instaliraju aplikacije na svoj telefon. Memorija, sam rad telefona, ili nešto treće, ali, u prosjeku, korisnik instalira 0 (nula) aplikacija mjesečno. Naravno, svi imamo najpotrebnije aplikacije, kao što su Viber, What’s Up, Gmail… ali koliko ste puta skinuli aplikaciju kada vam je sajt ponudi?

Angažovanje korisnika: Korisnici provode većinu svog vremena na običnim aplikacijama, ali doseg na internet je tri puta veći nego na običnim aplikacijama. S tim u vezi, većina korisnika nije aktivno angažovana. Sa druge strane, korisnici provode 80% svog vremena na samo prve tri obične aplikacije.

Igor Dubravac, Senior Developer

igor dubravac_cr

PWA rješavaju te probleme. Pored navedenih, multiplatformskih, prednosti i mnogih drugih, navešću par najvažnijih:

 1. PWA su konstantno brze. Od trenutka kada korisnik preuzme aplikaciju do trenutka kada počinju da je koriste, sve je ekstremno brzo. Zbog keširanja podataka moguće je ponovo pokrenuti aplikaciju iako niste konektovani na internet.
 2. PWA se ponaša kao obična aplikacija. Nakon preuzimanja, stoje na početnom ekranu, šalju notifikacije i imaju sve mogućnosti uređaja na kome se koriste, baš kao obične aplikacije. Zbog brzine imate osjećaj da su aplikacije integrisane, kao da se krećete kroz podešavanje telefona a ne kroz aplikaciju.
 3. PWA su pouzdane u momentima kada nemate pristup internetu.

Šta reći, osim da je brza i pouzdana budućnost pred nama… bar što se aplikacija tiče. Dok čekamo da PWA preplave obične aplikacije, evo par primjera, uživajte:

 1. https://code.nasa.gov/
  Ako NASA koristi prednosti PWA, znači da je budućnost počela
 2. https://wiki-offline.jakearchibald.com/
  Svaki članak koji pregledate kešira se na vaš uređaj, tako da sledeći put kada budete bez interneta ne brinite, imate pristup najvećoj enciklopediji na svijetu
 3. https://guitar-tuner.appspot.com/
  Neko je već napravio aplikaciju za štimanje instrumenata L Nema veze, napraviću i ja svoju J
 4. https://www.progressivewebflap.com/
  Flappy Bird je tu ^_^
 5. https://paperplanes.world/
  Ako želite da pošaljete papirni avion širom svijeta
 6. https://airhorner.com/
  Sirena je uvijek potrebna


Show Buttons
Hide Buttons